top of page

Rainer Puittinen

DSC_3685 copy.jpg
  • 54 vuotta. Isä & kumppani.

  • Asunut 15 vuotta ulkomailla. Suomi äidinkieli. Saksa, ranska ja englanti‍‍‍ natiivitasoisia(-).

  • Diplomi-insinööri, 1996 Otaniemi. 20 vuoden ura startup-yrittäjästä toimitusjohtaja- ja hallitustason tehtäviin Suomessa ja ulkomailla. 
  • Suomen ensimmäinen Strozzi-Instituutin sertifioima somaattinen coach vuodesta 2015.

  • Coachingkokemus 4000+ tuntia yksilö- ja ryhmäcoachingia. Kanssakulkijana lukuisissa pelottavissa, haastavissa ja palkitsevissa elämänmuutoksissa.  

  • Intohimoinen vapaan tanssin harrastaja. Järjestää mm. "Muuvilaakson" vapaan tanssin viikoittaisia harjoituksia syksystä 2013. 

  • Oma säännöllinen kehollinen harjoittelu n. 10 t / vko.

146804.10c60be6da32e07218fa823f53cd1a81.

ELÄMÄ ON LIIAN ARVOKAS VAIN TOISTEN UNELMILLE

Olen asunut pitkään ulkomailla ja tehnyt kahdenkymmenen vuoden uran ohjelmistoalalla start-up yrittäjästä, globaalin oman toimialansa johtavan ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi Hollannissa.

 

Tuona aikana opin itsestäni sen, että ihmisyys ja kasvu ovat minun motivaationi johtaa ja edistää yhteistä hyvää. Kun ihmisten kautta toimiminen synnytti myös taloudellisia tuloksia aina uudelleen ja uudelleen, oli helppo nähdä, että inhimillisyys on kestävän yritystoiminnan ja johtajuuden keskeinen arvo.

Asuttuani työn takia kaksi vuotta ulkomailla ja erossa perheestäni, päätin pitää sapattivuoden, olla täysipäiväinen isä tyttärelleni ja tehdä jotain radikaalia itseni kehittämiseksi.

 

Sattuman kautta tutustuin vapaaseen tanssiin. Se imaisi minut mukanaan ja käynnisti muutoksen, joka on vuosien myötä avartanut minua ihmisenä hyvin radikaalisti.

 

Liikkeestä löysin laajemman, avoimemman, sävykkäämmän - rikkaamman - tavan olla minä: tanssi avasi liikkeessä syntyvän suoran kontaktin ihmisiin ja kaikkeen ympäröivään sekä rajattomalta tuntuvan luovuuden ja rohkeuden ilmaista itseäni kokonaisvaltaisemmin kuin koskaan. Ennen kaikkea se pakotti minut kohtaamaan tiedostamattomat pelkoni ja häpeäni olla kokonaan minä toisten edessä. Vapaassa tanssissa oivalsin yhteyden ulkoisen liikkeen - toimintakyvyn - ja sisäisen maailmani välillä. Ihminen on niin kyvykäs toimimaan, kun sisäinen maailma on vapaa‍. Ja toisin päin.

Tanssiessa kiinnostuin syvästi kehon merkityksestä kyvykkäämmän, kestävää hyvää edistävän elämän perustana ja törmäsin Kaliforniassa toimivaan Strozzi-Instituuttiin, somatiikan ja kehollisen johtamisen kiistattomaan edelläkävijään. Instituutissa on 40:en vuoden aikana luotu somaattinen praktiikka kehittämään samoja kyvykkyyksiä, jotka löysin tanssissa: yhteyttä, kykyä läsnäoloon sekä rohkeutta ilmaista ja puolustaa itselle tärkeitä asioita.  Instituutti työskentelee ihmisten ja organisaatioiden kanssa hyvin laajasti: huippu-urheilijoista yritysjohtajiin ja armeijan erikoisjoukoista tavallisiin ihmisiin. Yhdistävä tekijä on toimintakyvyn parantaminen etenkin vaikeissa olosuhteissa. Strozzi-Instituutin työhön tutustuminen muodosti yhteydet, joita olin kaivannut: Kokemukseni johtajuudesta ja tanssissa tiedostamani suorempi ihmisyyden kerros kohtasivat. Palaset loksahtivat paikoilleen ja kaikessa tapahtuneessa oli yht'äkkiä järkeä ja s‍‍‍uunta.

Lähdin opiskelemaan Richard Strozzi-Hecklerin ohjauksessa ja sertifioiduin ensimmäiseksi suomalaiseksi somaattiseksi coachiksi vuonna 2015. 

Luopuminen antoisasta ja mielenkiintoisesta urasta ohjelmistoalalla oli muutosten keskellä kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Se ei kuulunut mihinkään suunnitelmaan ja tuntui kuitenkin väistämättömältä. Muutos on välillä tuntunut pelottavalta hyppäykseltä tyhjyyteen. Läheisillenikin. Totuudeksi on kuitenkin kirkastunut se, että kyse ei ole luopumisesta vaan uuden rakentamisesta vanhan varaan.

Elämä on ajoittain mystinen ja paradoksaalinen kaaoksen ja järjestyksen symbioosi, jossa yhteydet voi nähdä vain taakse päin katsomalla. Ihmisen kehittyminen ja kasvu on jatkuvaa, mutta se ei jäsenny pelkästään suoraviivaisen rationaalisesti.

Somaattinen työskentely on vakuuttanut minut uudelleen ja uudelleen siitä, että kehossa on voimavarat syntyä uudestaan mielekkäämpään elämään. Sen näkeminen, miten ihminen - menneisyydestä huolimatta - muuttuu ja löytää uudet tiet kukoistaa on muistutus ajatusta suuremmasta viisaudesta, joka meitä poluillamme tukee. Kukaan ei ole menneisyyden vanki tai olosuhteiden uhri, vaikka elämä välllä koettelee rajustikkin. Mahdollisuus rakentua eläväisemmin uudelleen on annettu jokaiselle ja siihen tarvittavat voimavarat ovat kehossa.

Olemme paljon enemmän kuin kävelevät aivot ja niiden rajoittuneet käsitykset itsestämme, toisistamme ja maailmasta. Ihminen on ennekaikkea toisistaan ja ympäristöstään riippuvainen laji. ‍Koko olemukseensa herääminen tuo elämään rauhaa, rikkautta ja merkitystä. Se saa kantamaan vastuuta ja pitämään parempaa huolta itsestämme, toisistamme ja elinympäristöstämme.

Koko inhimillisyyteensä herääminen ei merkitse menneisyyden hylkäämistä tai sen arvon pienentämistä. Päin vastoin. Kaikki eletty elämä rakentaa tietä tulevaan. Menneet saavutukset syttyvät todelliseen merkitykseensä rohkeudesta nähdä ja ottaa uusia askeleita, jotka palvelevat yhteistä elämää vahvemmin. 

Se tuntuu arvokkaalta tavalta tehdä tätä jokaisen ainutkertaista ja syvästi toinen toisiinsa kietoutunutta matkaa yhdessä.

"There is more wisdom in your body than in your deepest filosophy."

- Friedrich Nietzsche

bottom of page